Státní zámek Lysice v sezóně 2023

Dění a novinky v sezóně 2023

Tak jako na většině hradů a zámků otevírají se brány zámku Lysice ctěnému návštěvnictvu od 1. 4. 2023. Pozorný návštěvník si jistě povšimne nové podoby částí některých komnat (snídaňový pokoj, rondel, ložnice hraběnky Kinské i kaple). Úplnou novinkou je pohled do zámeckého mandlu na vnitřním nádvoří. Jeho instalace s historickými mandly, ruční pračkou, neckami i valchami, připomene nezbytnost této provozní místnosti pro chod zámku s mnoha obyvateli nejen příslušníků rodiny, která panství a zámek vlastnila, ale také hostů. Zejména ložní prádlo, ručníky nebo ubrusy a ubrousky se škrobily a mandl tak byl užitečnou pomůckou.

Na prvním nádvoří jsou umístěny nové lavičky (kopie těch dochovaných historických) i odpadkové koše na třídění, věříme, že nám návštěvníci pomohou a budou třídit i při návštěvě památkového objektu.

Zámecká zahrada zůstává letos kvůli finišující obnově jako staveniště ještě uzavřená, ale za rok už to bude jinak!

Naopak na zámku jsme připravili řadu zajímavých akcí, začínáme už hned 6. 4. výstavou květinových aranžmá a modrotisku (Modrobílé jaro) a otevřeno budeme mít výjimečně každý den až do 16. 4. Opět se u nás sejdou nejen obrazy, ale i jejich insitní a amatérští autoři z celého světa, a to v květnu. Také přivítáme Doc. PhDr. Filipa Suchomela, PhD. předního českého japonologa a editora námořního deníku, sepsaného fregatním kapitánem Erwinem Dubským. Chybět nebudou ani koncerty v rámci MHF Concentus Moravie a výstavy v renesančním salónku (třeba od června historických loutek). Na podzim to bude tradiční Dýňobraní, ke konci roku potom Advent na zámkuVánoční prohlídky.

Podrobný program najdete zde.

Tak na viděnou na státním zámku Lysice!